Sünnet

Sünnet Nedir?

Sünnet, erkeklerin penis ucundaki “sünnet derisi” olarak adlandırılan cilt katlantısının belirli bir uzunlukta ve şekilde kesilerek alındığı cerrahi bir operasyondur. Sünnet çok eski zamanlardan beri yapılagelen, yeni doğan döneminden erişkinliğe kadar yapılabilen bir operasyondur.

Toplumda dinsel bir gelenek olarak görülen sünnetin sağlık açısından faydaları da bulunmaktadır. Ancak üzerinde durulması gereken en önemli konu sünnetin ciddi bir cerrahi operasyon olduğu gerçeğidir. Ehil olmayan, halk arasında sünnetçi tabir edilen kişilerce yapılabilecek bir işlem değildir ve yapılmamalıdır. Yanlış yapılan sünnet neticesinde çocuklar erişkinlik döneminde birtakım sorunlarla karşılaşabilmektedir.

Sünnet Üroloji Uzmanı veya Çocuk Cerrahisi Uzmanı gibi uzman cerrahlar tarafından, steril koşullarda ameliyathane ortamında, uygun anestezi ile yapılması gereken bir cerrahi girişimdir.

 

2023 Sünnet Fiyatları

Çocuğunuzun sünnetini Üroloji Uzmanı Op. Dr. Necati ARİCİ’nin yapmasını ister misiniz?
Sünnet fiyatlarını öğrenmek için telefon numaranızı veya mail adresinizi bırakın.

Sünnetin Faydaları Nelerdir?


Her ne kadar sünnet gelenek haline gelmiş olsa da günümüzde ebeveynler çocuklarını öncelikle sağlık açısından faydalarını göz önünde bulundurarak sünnet ettirmektedir. Bu sebeple de yenidoğan sünneti daha
fazla yaygınlaşmaktadır.

Yenidoğan sünnetinin avantajları çabuk iyileşme, lokal anestezi ile yapılabilmesi, komplikasyon riskinin daha az olması ve psikolojik travma yaşanma olasılığının olmamasıdır. Sünnetin genel faydalarından bahsetmek gerekirse:


– Enfeksiyon oluşumu açısından uygun bir zemin hazırlayan sünnet derisinin çıkarılması hijyen açısından büyük kolaylık sağlar. Böylelikle olası idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçilmiş olur.


– Cinsel yolla bulaşan hastalıkların sünnetsiz erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır.


– Nadir görülen bir kanser olan penis kanseri sünnet olmuş erkeklerde daha az görülür.


– Sünnetsiz erkeklerde görülebilecek fimozis yani penis ucunda darlık olması durumunda penis başında iltihaplanma görülme olasılığı çok  daha fazladır.


– Yapılan araştırmalarda sünnetli erkeklerin cinsel partnerlerinde rahim ağzı kanserine de daha az rastlanmaktadır.


Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?


Önceleri 4-10 yaş arası sünnet yaptırmak daha yaygınken günümüzde daha sağlıklı olan yenidoğan sünneti yaygınlaşmaya başlamıştır. Teknik olarak sünnet her yaşta uygulanabilir, tıbbi açıdan sorun teşkil eden bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Ancak sünnet ne kadar erken yapılırsa o kadar iyidir. Çocukların özellikle psikolojik gelişimi göz önünde bulundurularak tıbben bir gereksinim bulunmuyorsa  2-5 yaş arasında sünnet edilmesini tavsiye etmiyoruz. En uygun dönem doğumdan sonraki ilk 2 aydır. Yine  6 aylığa kadar da lokal anestezi ile sünnet yapılabilmesi mümkündür. Daha büyük çocuklarda genellikle genel anestezi tercih edilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus çocuğun psikolojik açıdan olumsuz etkilenmemesidir. Çocuğun bilincinin henüz oluşmadığı bebeklik çağında ve çocuğun sünnet operasyonunu tam olarak anlayarak, fazla etkilenmeyecek olgunlukta olduğu daha ileri yaşlarda lokal anestezi tercih edilmektedir.


Sünnet Sonrası İyileşme


Sünnet sonrası hastanede kalmak gerekmez, birkaç saat içinde taburcu olunur. Sünnet sonrası genellikle sargı kullanılmaz. 48 saat sonra banyo yapılabilir. Sünnet sonrası 3-4 gün içinde cildin kapanması, 7-10 gün içerisinde dikişlerin erimesi gerçekleşmektedir. Bez bağlanan bebeklerde bez bağlanmasında bir sakınca yoktur. Daha büyük çocuklarda ise ilk birkaç gün koruyucu sünnet külotları giydirilebilir.


Sünnet Sonrası Görülebilecek Komplikasyonlar


Sünnet sonrası ilk 2 gün ağrı görülmesi son derece olası bir durumdur. Doktorunuzun önerdiği dozda, reçete ettiği ağrı kesiciyi kullanmak gerekir. Ağrı dışında dikiş bölgesinde kanama da görülebilir. Böyle bir durumda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Penis bölgesinde şişlik, kızarıklık, morarma görülebilir. Steril ameliyat şartlarında yapılmış bir sünnet operasyonu sonrasında enfeksiyon görülme ihtimali son derece düşüktür ancak enfeksiyon oluşursa doktorunuzla görüşmelisiniz ve antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
Gerek olası komplikasyon risklerini en aza indirmek, gerekse de hatalı sünnet sonucu oluşabilecek olumsuzlukları bertaraf etmek için çocuklarınızı ehil ve tecrübeli ellere emanet edin.

Sünnetle ilgili detaylı bilgi ve randevu talepleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Neler Var?
    Add a header to begin generating the table of contents
    Neler Var?
      Add a header to begin generating the table of contents